Thursday, March 31, 2011

DAJJAL kah ini?

sentap aku bile kawan aku tag post kat aku pasal minah nih..JASMIN SELALU HEPI! (hepi sangat ke??)


Jasmine Slalu Hepi
Jasmine selalu hepi
korang nilai la sendiri. makin lama makin ramai makhluk-makhluk macam dia nih muncul..

Tuesday, March 29, 2011

alahai pemandu pompuan!

wah kau! arini aku baca paper kot! (naif betol!). tetengah dok baca utusan online 29 march 2011 tuh, tetiba aku terbaca tajuk PEMANDU WANITA MERBAHAYA?. masuk sidang dewan rakyat lagi. ceh!! (bunyik macam nak cari gadoh!) aku sokong 82.5%. haha! kenapa aku cakap camtuh?aku kan pompuan jugak? atapon aku adelah lelaki? ape aku ngarot pepagi nih? sindrom pagi barangkali..wehh!!!ngarot-ngarot!!

camnih, kenapa aku cakap camtuh? ianya adelah kerana (wah kau!ayat takleh blah..haha!) aku pernah mengalami pengalaman-pengalaman menyampah kot dengan pemandu wanita nih..hehe! tapi aku nak cite 1 aje pengalaman menyampah. yang nih memang top 1 la bagi aku. tabek spring la kat pompuan nih!

time tu ayah aku tengah drive kete. nak pegi umah atok aku. jalan yang ayah aku bawak kete tuh smooth je keadaan trafiknye (nah kau ayat!), tapi jalan yang sebelah lagi tuh memang jem teruk. tengah syok-syok ayah aku memecut 160 km/hr (bohong la kau!), tetiba je kat depan petronas, elok je ade satu kete nih merentang jalan! jalan utama nih! selamba bluehippo je dia merentang jalan tuh macam jalan tuh bapak mertua sebelah adik ipar abang laki dia je! maybe dia dah boring sangat tunggu jalan yang jem tuh bergerak, sebab dia nak masuk jalan tu, terus dia rentang jalan yang tak jem nih. tak sabo-sabo! ayah aku pon hon la. kot la dia nak reverse balik ke hape,bagi orang yang dok kat main road nih lalu dulu. punye luas jalan kat blakang dia tuh. bleh aje dia reverse. men drift-drift dulu ke. ini idak, tunjuk penumbuk siap kau! sambil dok tekumat kamit membebel. nak aje aku bagi middle finger! belom sempat aku bagi middle finger, (macam berani je! tak senonoh!) ayah aku dah tunjuk penumbuk dah. dan-dan terus reverse. ingatkan ayah aku je yang hangin dengan pompuan tuh. kete lain kat belakang pon hon berjemaah ramai-ramai. serves u right! patotnye langgo je kete dia secara berjemaah..kan?kan? haha!

lagi yang aku hangin, pemandu wanita nih kan, bagi pandangan aku la. sebab aku selalu terkena. dorang ni, kalau nak masuk simpang ke, tukar lane ke, bukannye reti nak bagi signal. aku tak tahu le ape fungsinye signal tu kat kete dorang tuh. maybe sekadar hiasan kot. atapon saje-saje orang yang buat kete tu letak. nak bagi nampak stylo sket. bagi nampak semart sket. yang paling penting maybe nak bagi nampak ghupe cam kete kot! (what???). lagi satu kalau berselisih kat jalan sempit, bukan nak angkat tangan ke, paling-paling koman pon angguk atapon senyum ke bile orang dah bagi jalan tuh. ini idak! di bagi nye muke yang garang siap dengan pakej jelingan menusuk kalbu lagi. adoyai! ade pulak siap buat muke berlagak lagi! aduss, keciwa betol hati ini!

entry aku nih bukan nak mengondem kaum hawa sebab aku ni pon kaum hawa juge. aku pon kadang-kadang bawak sesuke hati je. orang teganu cakap ikot se..hehe! tapi lenkali bawak kete tu mikior le orang lain sama. sakit telinge aku bile orang laki dok cite pasal cara kite nih, pemandu-pemandu wanita diluar sane, bawak kete. aku nak cantas dorang cakap pon tak tahu nak masuk celah mane, tak tahu nak backup camne. sebabnye ape yang dorang cakap tu betol. jalan nih kite kongsi. kalau jalan bapak kau takpe le kau nak buat macam-macam.

p/s: tapi, laki pon lebih kurang je perangai bawak kete tu dengan pompuan..kan?kan?
peace, no war! =D


Wednesday, March 16, 2011

show me your bff contest!

ouh!aku sungguh excited nih! first time join contest sejak-sejak bergelar blogger nih. aiceh! haha..contestnye cam menarik je. walapon aku nih zero knowledge pasal contest yang blogger-blogger otai buat nih, aku nak join jugak. hehe! try tak salah kan? menang lagi best. haha! sape-sape nak membontoti aku join contest nih, sile la klik link kat bawah gambar tu ye. moh le kite ghamai-ghamai meriahkan contest cik nurulBadiah nih. hehe! 



syarat-syarat contest adelah:-

1: Terbuka kepada followers blog "Because She is NurulBadiah" .so sekiranya bukan followers..anda perlu follow terlebih dahulu sebelum menyertainya.

2. Korang kene Copy Banner/Gambar contest diatas dan Paste kn dekat entry contest anda.Kemudian korang Kena letak Banner/Gambar Contest diatas di SideBar Blog Korang and Link kan Banner tersebut ataupun link kn kat bawah Banner tersebut ke 

3. Korang Kena buat entry pasal " Show Me Your BFF Contest" dimana korang kena letakkan link ke Blog ini didalam entry tersebut.

4: Entry Korang hendaklah disertakan dengan Sekeping Gambar bersama BFF korang xkira berapa ramai pon berserta dengan sedikit kata-kata dibawah gambar tersebut.

Ayat anda harus bermula dengan:

Dear Nurulbadiah Lai,
bla..bla..bla..(tell me in short about your bff)


5.Tagkan Kepada 4 blogger yang aktif and make sure diorang tahu telah Di Tag.

6. Pastekan entry Contest yang korang buat diruangan komen dekat entry ni..

7: 2 pemenang akan dipilih berdasarkan gambar bersama BFF yang paling menarik..hadiah misteri menanti seperti Dress dan shawls.

8.Tarikh tutup: 15 April 2011

(PENYERTAAN ADALAH TERHAD)

okeh! enuf syarat-syarat penyertaan. hehe! now aku nak cite pasal bff aku pulak nih. sedia??go!!

Dear Nurulbadiah Lai,

saya bahawasanya ingin meng'introduce' bff saya yang superduper best nih!.. TADAAA!


namanye adelah uswatun hasanah ramli atapon lebih glemer dipanggil kakton. kakton ni memang best giler! siyus best..korang gitau mana nak dapat kawan yang sanggup basuh baju, pakaian yang dalam-dalam korang tuh.. dengan tangan okey! bukan basuh pakai washing machine. yang tolong pakaikan baju ntok korang, tolong pakaikan tudung ntok korang time korang memang takleh langsung buat mende tu sume. tolong bagi korang makan ubat sume, masak ntok korang lagi.  

time tu kitorang 1 umah eksiden. kakton je yang sehat walafiat. hehe! dia la yang jaga kitorang macam jaga anak sendiri. time tu masing-masing mak ayah jauh kat kampung. so, mak ayah kitorang memang harapkan kakton nie je la ntok tengok-tengokkan kitorang. masa mule-mule eksiden dia ulang alik dari hospital alor gajah kat melaka, ke hospital tampin negeri sembilan sebab kitorang terpisah hospital..hehe! bayangkan tayar dia pancit time otw nak pegi kat kitorang. malam pulak tu. satu hal pulak nak kena cari orang pomen. tapi dia tetap jugak sampai kat hospital tu. siap dia nanges-nanges lagi bile tau kitorang eksiden. 

seriously dia memang da best! kalau setiap kali ade besday sape-sape antara kitorang, memang dia slalu buat surprise. pandai giler dia blakon wat-wat lupa besday kite. of coz la kite sedey kan kalau bff lupe besday kite. pastu tetibe je dia datang bawak kek nyanyi hepi besday. terharu! hehe..bagi kitorang dia bukan setakat bff tapi lebih dari tu. dah macam kakak kitorang dah. dah macam adik bradik sendiri. walapon sekarang nih dia dah takde, takde sebab dia dah keje dah. bukan dah meninggal. kitorang blaja tak abes lagi..hehe! dia still kontek ngan kitorang. tanye kabo. kadang-kadang datang melawat kitorang kat uni nih. i lebiu kakton!!!

asal cite pasal nih je mesti nak ter'emo'..hehe..sori ye..


nih adelah budak-budak degil yang tak dengar kate..haha! selalu wat kakton naik hangin. haha! 


E tak brape nak jadi..haha!


ouh3, btw saya tag 

Sunday, March 13, 2011

"CHARITY BATTLE OF THE BAND"

ouh3! semalam aku pergi event kat uni kitorang. "CHARITY BATTLE OF THE BAND". sangat best! pecah gegendang telinga, luruh habis segala jantung, hati, buah pinggang, pankreas. haha! actually dah banyak kali dah uni kitorang buat battle of the band nih. tapi memandangkan aku nih outsider, malas la aku nk join. hehe! semalam pon aku pegi sebab housemate aku AJK event nih. kira nih event yang dorang anjurkan. 1 lagi, pasal ade band luar jugak yang join. dari Uniten, Utem, Unikl MFI dan Unikl Mitec. time kaseh la ye sebab datang memeriahkan battle of the band nih. hehe! selalunya lawan antara band dalam uni kitorang je. kira ni 1st time la invite orang luar. so, sambil menyelam minum air. buleh cuci-cuci mate sikit. haha! (gatal tak bertempat!ceh!). lagipon, sebagai clasmate yang mempunyai semangat assabiyah yang kuat, aku nak pegi menyokong clasmate aku yang masuk bertanding gak. band dia menang tempat pertama kot! tapi sayangnye aku tak sempat tengok dia perform. ntah mane aku pergi time tu. haish! mane-mane sumbangan yang didermakan oleh peserta dan audience akan didermakan pada badan kanser. kanser ape aku pon tak tahu. sebab aku tukang sebok je kat situ!. haha!


AJK yang kiut miut. haha!



orang dok perform kat depan, minah-minah nih sebok dok bergambar! haha
dah penat-penat perform, bergambo kenang-kenangan la pulak kan..hehe

Saturday, March 12, 2011

18sx punye entri!

tajuk nak tarik perhatian kan? haha!. btw, kalau la blogspot nih ade award untuk blog paling bersawang yang dah lame tak update, mesti blog aku ni la pemenang utamanye..kuikui! OK enuf pembuka kata. hehe! kali nih aku nak story pasal pemikiran manusia yang bagi aku tak brape nak genius dan of coz menyimpang jauh dari ajaran islam. entri nih mengandungi unsur-unsur 18sx sikit ye. kalo ade readers yang bawah 18 tu, sile-sile la jangan bace. kalau nak bace jugak aku tak bertanggungjawab atas segala gangguan mental atau fizikal yang akan korang alami. hahah!!


KES 1:

wah! dah macam ape dah ade kes-kes bagai. haha! orait-orait, hari tu aku ade lepak-lepak dengan member aku. ade la sorang hamba ALLAH ni bercerita pasal kawan dia yang dah terlanjur. aku namekan dia ali la ye. bagi memudahkan korang paham ape aku nak cerita nih. kawan si ali ni lelaki. let's say aku namekan dia abu. si abu nih dah terlanjur dengan awek dia sampai awek dia tu mengandung. lepas dah mengandung tu, dorang tak tau nak nuat ape, dorang pergi la gugurkan kandungan. lepas je kejadian gugurkan kandungan tu, si ali nih cakap, si abu tu memang totally change! selalu pergi masjid, semayang tak pernah tinggal. semua yang mungkar-mungkar tu dia tinggalkan. awek si abu tu pon macam tu. berubah secara drastik. so, si ali ni tanye la si abu, apasal kau berubah sampai macam nih? si abu jawab, "aku takot la. aku takot nanti anak aku tuntut aku kat akhirat". dia takot sangat-sangat pasal dia dah buat dosa besar. berzina dah satu hal, pastu pergi gugurkan pulak anak dia. 

ALHAMDULILLAH si abu nih sedar dosa dia selama nih. tapi, yang aku terkilannye adelah pasal si ali nih. aku ingatkan dia nak cakap dia pon nak tinggal la semua mende-mende dosa nih. nak berubah jadik macam abu jugak. tapi korang tau dia cakap pe? dia cakap, "aku pon takut la bila si abu cakap macam tu. takot jadik kat aku pulak. sebab tu kalau aku main dengan pompuan, agak-agak nak terpancut tuh,cepat-cepat aku keluarkan aku punya". astaghfirullahala'zim! mengucap panjang aku kat dalam hati. boleh plak kan dia ngan selambanya cerita pasal tu kat orang lain yang tak brape rapat ngan dia nih. dia tak takot ke kalau aku bawak mulot pergi cerita kat orang lain pulak pasal dia? yang aku terkilannye, pemikiran dia tuh. mati-mati aku ingat dia nak cakap dia pon dah bertobat! ish3! aku kalau bab-bab nasihat orang nih aku tak berapa pandai. nak-nak pasal-pasal yang extreme macam nih. aku cuma cakap kat dia, kalau la satu hari nanti ALLAH nak bagi jadi jugak camne? walau kau prevent gile babas pon dari mengandungkan pompuan-pompuan yang kau main tu, tetibe je dia mengandung camne? dia tetap gak cakap ish, takde la. takdenye. ish3! aku pon tak tau nak cakap ape! tergantung camtu je perbincangan kitorang. hehe!


KES 2:

kalo tadi pasal laki, nie pasal pompuan pulak. tapi takde 18sx punya. hehe! (alaaa...haha!) ade satu ari nih, aku buat discussion pasal lab repot kot rasenye. member aku sorang nih kristian. bukan islam. let's say kite bubuh name dia alexis ye. kite bako aje! (hahah! tetiba masuk hantu kak limah!). yang lagi sorang ni pulak islam. kite namekan dia siti. ok?  alexis ni cerita la kat kitorang pasal housemate dia. nak pegi buang sampah depan umah pakai tudung, nak keluar depan umah kejap je pon pakai tudung gak. btw, si alexis punya housemate nih semuanya islam. dan pada pandangan aku dorang nih memang jenis yang jaga giler-giler pasal aurat nih. bagus la camtu kan? back to the story, alexis pon cakap la, pernah jugak pakwe dia nih tegor apsal orang umah alexis nih extreme giler islamnye? siti tu releks je. takde nak kecoh-kecoh pon! pakwe si alexis nih cakap macam tu sebab asal dia datang umah alexis je, mesti cepat-cepat budak umah alexis tarik langsir pintu, pastu cepat-cepat pakai tudung. "bukan aku nak tengok dorang pon. yang dorang melebih sangat apasal?". tu la yang si pakwe alexis nie pikir kot. bagi aku perkara tu normal la kan bagi orang islam. tapi tak kisah la pasal si alexis dengan pakwe dia nih. maybe dorang tak tau sangat pasal islam. so, takpe! boleh dimaafkan. hehe!

berbalik pada cerita, tengah-tengah alexis berpotpet-potpet tu, siti pon menyampuk, "ha ah la. apasal dorang extreme sangat? kalau stakat nak buang sampah depan umah tu, saya pakai seluar pendek releks je. kalau kat umah pon ayah saya tak pernah marah pon. kalau ade orang datang umah, saya tak pakai tudung, ayah saya rileks je. kadang-kadang kalau nak pergi umah korang kejap je saya tak pakai tudung pon". aku pon terpikir-pikir, memang rosak la anak kalau ayah ke mak ke x tegur kalau anak dorang wat salah. asal parent tak marah, semua mende dorang wat tu betol. kalau kena marah baru salah. agaknye itu la yang si siti ni pikir kot? si alexis pulak mengiyakan aje kate-kate si siti nih. aku pulak diam aje. buat-buat tak wujud! hehe. ade pulak macam tu kan? buat-buat tak wujud. kot la nak bagi nasehat ke kan? adoy! memang nih la perangai aku yang aku tak suka. aku tak berani tegur kalau orang buat salah. nak-nak kalau kalau orang tu kawan aku. aku takot dorang terasa. adoyai! jangan la kau tiru aksi aku ni!

so, conclusionnya ape?LU PIKIR LA SENDIRI! aku lapar. nak pegi makan! haha..tak sempat ak pikir. perot aku lebih menguasai pemikiran aku. haha!