Saturday, November 5, 2011

sayonara plant design!

hoyyeah! at last, subjek yang mencabar diriku sebagai seorang student akhirnya menemui pengakhiran! aiceh, ayat takleh blah..haha! giler aku sem nih..giler!! kau tahu kenapa giler? sebab wujudnya subjek plant design! sape budak chemical engineering tu tau lah macamana seksanya subjek nih..kan?kan? siusly, final year project takde la teruk sampai macam ni..tido tak basah, makan tak lena, mandi tak kenyang dek kerana plant design nih!  tak penah2 aku lepak mcD dari pukul 9 malam sampai 12 tengahari..tapi sebab subjek yang giler kentang nih, aku dah lalui semua tuh..balik rumah pukul 6 pagi, pukul 9 pagi pegi pulak discussion..subjek 6 credit hours bai! sape tak kecut ye dak? kalau bleh A, fuhh!! mencanak2 naik pointer kau!..emo2 tu takyah cakap la..yang selama nih baik je perangai, semua dah jadik pemarah tak tentu pasal..haha! macam lecturer aku cakap, kelas plant design nih kelas psikologi..yang tak penah2 menangis, jadik menangis tak tentu pasal..yang baik lemah lembut, jadik pemarah hangin2 satu badan..haha! siusly, memamng jadik macam tuh.. tahap stress dia, kalau kau bagi skala antara 1 hingga 10, 100 aku bagi..giler stress! lecturer aku cakap, kalau kat overseas, exam untuk paper plant design saje sampai 7 hari! naseb baik kat universiti aku takde final exam untuk paper nih..kalau tak mau nya aku jadik zombie..

bercerita pulak pasal project plant design kitorang nih, group aku kena buat pasal polyhydroxybutyrate (PHB) production..PHB nih sebenarnya biopolymer a.k.a bioplastic..kalau plastik bese2 yang kau buang tu takleh teruraikan?haa...bioplastic nih dia boleh terurai..kira environmental friendly la..bukan setakat buat plastik je boleh, untuk kegunaan medical pon boleh..contohnye, macam benang jahit yang doktor pakai untuk jahitan dalaman..oleh sebab PHB nih tak toksik dan boleh terurai, jadi doktor takyah la nak tanggalkan benang nih selepas pemulihan..berbalik pada project kitorang, kitorang guna bacteria nama dia alcaligenes latus untuk hasilkan PHB nih..so, kitorang kena la buat plant design (design kilang la maknanya), kena kira cost bagai, material and energy balances, waste treatment kilang kau cemana..ala, nak design sebuah kilang..macam2 la kena buat kan?..yang mencabarnya tang material ngan energy balances..berapa kali buat tak balance2..sumpah seranah jugak la..hehe..pastu tang nak run superpro punya software untuk design process flow dia tuh..lagi giler kentang! yang tu aku pas kat member aku..haha! aku benak sikit software2 bagai nih..kira2 pon benak juge..haha! so, selepas berhempas pulas buat report yang tebalnye macam yellow pages, pastu present plak lagi,makanya berakhirlah penyeksaan tersebut..tapi 1 lagi yang seksanya, disebabkan plant design ni la, hasrat aku nak balik kampung sambut raya aji tak kesampaian..sobs!sobs!sobs! raya kat perantauan la aku :(


nasehat aku pada bakal2 chem.eng student yang akan amek subjek nih, korang perlu bersedia mental dan fizikal..boleh giler bai! naseb bik aku kental..(ceh!perasaan!ahaha)..takpe2, kalau korang bersungguh mesti bleh punye..hehe

p/s: ouh, btw, minggu depan aku dah start final exam..wish me luck ye..pastu doakan skali aku dapat A plant design nih..hehe

takde gambo le nak share ngan korang kesungguhan kitorang buat plant design nih..sampai rabak2 seluar aku..sebabnya nset aku kena curik..takleh la nak camwhore lagi (=.=!)

No comments:

Post a Comment