Thursday, June 7, 2012

Yukgaejang

HALLUUU...

Hari tu tengok video masak-masak Maangchi. tengok dia buat Yukgaejang a.k.a spicy beef soup. nampak macam sedap. so, mula la aku pasang angan-angan nak buat yukgaejang pulak cuti sem nanti. hehe! sampai je rumah, esoknya terus carik bahan-bahan nak buat yukgaejang. yukgaejang ni sangat sedap kalau makan ngan nasik time panas-panas. pergh! tangkap leleh!

resepi yukgaejang nih aku amek daripada page Maangchi.

bahan-bahan:

1 kg daging (beef brisket)
1/2 bawang
14-15 cawan air
12 batang daun bawang
5 cawan taugeh,
1-2 batang saderi
3 tbs serbuk cili
1 tbs sesame oil
1 tbs minyak masak
1 tbs garam
1 tbs soy sauce
sedikit serbuk lada hitam


Masukkan daging, air dan bawang ke dalam periuk dan masak selama 40-50 minit sampai daging tu empuk.

potong daun bawang dan saderi lebih kurang 7 cm panjang dan letakkan dalam mangkuk yang besar

Dalam mangkuk kecik yng lain, masukkan serbuk cili, sesame oil, minyak masak, soy sauce, garam dan sedikit serbuk lada hitam, kacau sampai sebatti. ni adalah korang punya hotpepper oil sauce.

Campurkan hotpepper oil sauce dengan sayur-sayuran yang dalam mangkuk besar tadi 2. gaul sampai sebati

Bila daging dah masak, keluarkan dari dalam periuk dan ketepikan untuk sejukkan dia. masukkan syuran tu pulak ke dalam periuk dan masak selama lebih kurang 20-30 minit.

Bila daging dah sejuk, potong daging tu nipis-nipis dan masukkan ke dalam periuk tadi. masak lagi selama 5-10 minit. dah siap!

Serve with rice. Enjoy it!

inilah rupa yukgaejang. sedap gilleeehh!

Wednesday, June 6, 2012

Maggi Kimchi


Petang semalam aku buat maggi kimchi. kebetulan pulak kimchi yang hari tu punya ada lagi plus pulak perut tengah lapar, selongkar kabinet nampak maggi kari letup. dah lama tak pekena maggi. apa lagi, jom kita main masak-masak!.. tak sangka sedap jugak maggi kimchi ni. ataupun sebab aku ni memang pandai masak?hahaha!! (kembang kempis kembang kempis). selalunya hanya mampu tengok je kimchi ramyum yang ada jual kat supermarket. nak beli kang was-was pulak dah takde tanda halal. dibuatnya ada campur bahan-bahan tak halal kang, tak ke gelap mata hati kau?? yang dah ada pon kemain gelap..aku laaa..korang baik takpe la ;p

nak buat maggi kimchi senang je. kau masak je maggi. cuma tambah kimchi je. hehe!

Maggi Kimchi


bahan-bahan:
sebungkus manggi kari
1/2 cawan kimchi (kalau lebih pon takpe. ikut citarasa)
1 tbs air kimchi
2 cawan air
1 batang daun bawang
1 biji telur

masukkan kimchi dan air kedalam periuk. barkan sampai mendidih.

bila dah mendidih, masukkan perencah maggi dan air kimchi. kacau sikit then masukkan maggi. biarkan sampai megi lembut

then masukkan dun bawang, kacau sikit. kalau kurang rasa, tambah la apa-apa yang patut. serbuk perasa ke, garam ke.

last sekali pecah kan telur. biarkan kejap then dh boleh makan dah :)


rasa dia masam-masam pedas. sukatan bahan-bahan tu aku main agak je. sebabnya aku pon tak sure berapa banyak yang aku masukkan. korang agak-agak la ye. alaa, macam nak masak maggi tu la. cemana korang masak maggi? camtu la..bezanya cuma tambah kimchi je. kalau nak tambah ayam pon boleh. ikut citarasa masing-masing :)


SELAMAT MENCUBA!

kimchi jigae a.k.a kimchi stew


ASSALAMUALAIKUM w.b.t...

hari tu aku post pasal cemana nak buat kimchi kan?kan?hari ni nak cerita cemana pulak nak buat kimchi jigae a.k.a kimchi stew. sedap woo!rugi tak buat!

macam biasa, resepi ni pon aku dapat dari MYILGI. kiranya MYILGI ni sifu aku la. hehe..

meh-meh, kita buat kimchi stew pulak meh!

kimchi jigae. siusly sangat seedaaap!


bahan-bahan:

1 1/2 cawan kimchi
1/4 air kimchi
2 cawan air
1 tin tuna in oil (aku selalu pakai brand Rex. sebab murah. tapi mana-mana brand pon boleyyy)
2 tauhu
1/2 bawang
1 batang daun bawang
2 batang cili1 tbs serbuk cili
1 ulas bawang putih (minced)
garam dan serbuk perasa secukup rasa

masukkan kimchi dan air ke dalam periuk. biarkan mendidih.

time tengah tunggu mendidih tu, jangan buang masa begitu sahaja, potong daun bawang lebih kurang 5 cm panjang, bawang, tauhu dan cili.

bila dah mendidih, masukkan bawang, tuna, bawang putih, serbuk cili dan air kimchi. kacau-kacau sikit pastu masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa, kacau dan biarkan selama 10 minit.

kemudian masukkan daun bawang, cili dan tauhu. biarkan kejap then siap! senang tak?senang tak?

SELAMAT MENCUBA!

Kimchi


ASSALAMU'ALAIKUM..

Eh?tuan belog ni hidup lagi rupanya! haha..lama nau tak ngapdatekan belog. nak buat cemana bz ngalahkan mr. PM (sebenarnya tak tau nak ngapdet ape. alasan kauuu kemain :p). now, dah nak grad dah pon. tinggal lagi 1 sem je lagi nak ngabiskan sisa-sisa hidup sebagai miss student. iAllah. kejap je kan masa berlalu. pejam celik dah nak habis beajar dah. rasanya baru je semalam sem 1. aiceh! lepas ni mesti dah tak best kan. orang cakap dunia pekerjaan tak se best dunia student. ye eh? walau papepon, doakan aku murah rezeki ye. dapat keje cepat-cepat nak nyetelkan hutang MARA. ngehngehngeh!

owh, oleh kerana dah cuti sem ni, aku sekarang dah ada hobi baru. hehe. semuanya sebab aku terjebak dengan gejala sosial yang kurang sihat! eh, bukan! semuanya sebab aku selalu tengok page Maangchi dengan MYILGI. page nih mengajau kite, anak-anak muda, membuat dan memasak makanan korea. so, selalu la aku menerjah 2 page ini. ada lagi 1 page aku selalu terjah. KFood Addict. page ni pon ngajau cecara nak wat makanan korea. melalui kombinasi 3 page tersebut,makanya aku telah mula belajar cara-cara membuat makanan korea. tapi takde la expert benau. yang sonang-sonang yo eden buat. sobab eden bukan roti masak pon. yang sonang tahap darjah 1 tu buleh la eden buat! hahaha..

Itu hari aku ada buat kimchi. 1st trial tak menjadi. mungkin sebab tak baca bismillah kot. rasa kimchi yang 1st trial tersangat la disaster! kalau makan tu, kau rasa macam nak mati lah! (amboi,melampau kauuu!). mungkin sebab pedas sangat plus rasa agak pelik. ntah apa salah aku kat kimchi tu sampai dia jadik cenggitu. sighh..

korang nak try buat tak?nak?nak?bayar dulu 50sen!
resepi ni aku dapat kat MYILGI. cuma aku ubah-ubah sikit je. tapi originalnya dari MYILGI. korang terjah la belog ni ye :)

bahan-bahan:

Kobis cina (besarr punya,around 1 kg)
1 cawan garam
12 cawan air

kobis cina tu, korang belah 2, pastu korang larutkan garam dalam air then korang rendamkan kobis tu selama 4 jam. setiap 2 jam, korang terbalikkan kobis tu biar dia betul-betul sebati dengan air garam tu dan pasti kan kobis tu betul-betul tenggelam tau. kalau tak tenggelam, korang letak la mangkuk ke apa kat atas kobis tu. jangan kau letak mangkuk jamban pulak! lepas dah 4 jam, basuh kobis tu dengan air bersih then toskan.

kobis yang dah siap dibasuh dan ditoskan

untuk bahan-bahan sos dia pulak,

6 ulas bawang putih
1/2 bawang
2 tbs jus halia
4 batang daun bawang
4 tbs sos ikan
3 tbs serbuk cili (kalau nak pedas korang lebihkan. tapi bagi aku 3 tbs nih pon giler dah pedasnya!)
3 biji cili
3 tbs gula
2 tbs tepung gandum larutkan dalam 12 tbs air

ini le rupe sos nya.

lepas dah larutkan tepung dalam air, masak dengan api yang sederhana sampai dia menggelegak lepas 2 tutup api and masukkan gula. kacau sampai gula tu larut.

blend atau tumbuk bawang putih, bawang, dan cili sampai lumat. pastu masukkan jus halia dan sos ikan then kacau.

masukkan campuran tepung+gula tadi then kacau. pastu masukkan serbuk cili pulak. potong daun bawang lebih kurang 5 cm dan masukkan kedalam campuran tadi.

kacau, kacau, kacau dan kacau lagi sampai sebati. lepas tu ratakan bahan-bahan ini atas kobis yang dah dibasuh tadi. ratakan pada setiap daun kobis. then, masukkan kobis yang dah disapu dengan sos ni kedalam bekas tertutup. biarkan selama 2-3 hari.

bubbles kecik akan muncul bile fermentation process berlaku. masa ni la kobis korang tu akan mertukar menjadi kimchi. so, jangan panik! haha..

lepas 2-3 hari, simpan dalam fridge. dah boleh makan dah!

simpan dalam bekas yang bertutup selama 2-3 hari.

dah boleh makan dah :)


p/s: masa nak ratakan sos kat atas kobis tu, pakai la gloves ke, plastik ke. sebab nanti tangan korang akan panas dek kerana serbuk cili+cili tu. tangan aku sampai kena rendam dalam ais. tak tahan panas beb!